Livret 2.0
Livret 2.0 skal udvikle nye koncepter og løsninger, som forbedrer madservicen til ældre.
Projektets udgangspunkt er, at mad anses for et personligt anliggende - Det man spiser, er man. Derfor spiser vi som regel ikke det samme. Det skal kommuner og virksomheder imødekomme.
Ambitionen i Livret 2.0 er, at de nye løsninger skal opfylde tre målsætninger:
- Øget kvalitet for borgerne
- Bedre (og ikke dyrere) offentlig service for kommunerne
- Bedre forretningsmuligheder for private virksomheder
Målet er, at borgerne bliver mere tilfredse og oplever en forhøjet livskvalitet, at kommunen leverer en bedre og mere økonomisk rentabel service, og private virksomheder kan udvikle bedre og mere helhedsorienterede produkter, som bidrager til vækst.
Bag Livret 2.0 står Lev Vel, OPALL og Dansk Design Center. Projektet bygger ovenpå to tidligere projekter - 'Det gode køkken' og 'Livret'.
Innovationscamp og test
Udfordringerne løses i samarbejdsteams med deltagelse af designere, private madvirksomheder, studerende samt udvalgte kommuner fra hele landet.
I uge 15 (9.-11. april) mødes alle deltagere til en tre-dages innovationscamp hos Dansk Design Center, hvor de sammen skal finde frem til nye løsninger, der kan danne grobund for fremtidens innovative madservice.
Følg med på OPALLs Linked-In gruppe samt på Væksthus Hovedstadsregionens Facebook-profil og Dansk Design Centers Twitter-profil, som bringer daglige opdateringer under innovationscampen.
I april og maj måned testes de forskellige løsninger ude i kommunerne, hvorefter et ekspertpanel bedømmer resultaterne 14. maj.
Billeder fra finaledag på Dansk Design Center den 14. maj 2013
Her fremlægges den nye elektroniske menu bestilling, som skal gøre bestillingen nemmere og mere fleksibel i Holstebro kommune.
Ekspertpanelet repræsenterede en bred samfundsmæssig interesse for innovative løsninger, som kunne forbedre og effektivisere inden for ældreområdet.
Ekspertpanelet kommenterede de enkelte løsninger og kom med gode råd til det videre forløb.
Den nye emballage til madservice i Københavns Kommune skal afspejle den relation, som er mellem køkkenet, chaufføren og de ældre borgere. Med billeder, informationer og små historier kan de ældre lære deres køkken bedre at kende.
KL havde stillet et hold af studerende den udfordring at komme med løsninger til de småtspisende ældre i fremtiden. De studerende gjorde god brug af eksperternes viden.
Film om Livret 2.0
Kontakt for mere info
Mette Lindstrøm
Projektleder
mli@vhhr.dk
30108108
Livret 2.0 film
Se film om Livret 2.0 - Klik her
Livret 2.0 Finaledag
LIVRET 2.0. holdt finaledag den 14. maj på Dansk Design Center.
Her blev der præsenteret løsninger til at forebygge underernæring og ensomhed blandt de ældre, f.eks. en madpose med ældrevenlig mad, hvor den ældre selv kan lave maden, samt et koncept om en kokkeskole for ældre, hvor man sammen laver maden og dermed bevarer de sociale relationer omkring madlavningen.
Den nuværende madservice blev også udviklet med en elektronisk bestillingsseddel, så bestilling af mad kan foregå mere fleksibelt. En række kommuner planlægger at implementere løsningerne allerede efter sommer.
Evaluering af Livret 2.0
90% af deltagerne mener i høj grad, at succeskriterierne for projektet blev indfriet
90% vil gerne deltage i lignende projekter
90% mener, at designere og designtænkning kan bidrage til at udvikle nye løsninger på velfærdsområdet
78% vurderer at de løsninger der at blevet arbejdet med kan skaleres til f.eks. andre kommuner
84% mener, at løsningen vil gøre en forskel for målgruppen
79% har fået brugbare erfaringer med offentlig-privat samarbejde